Geschiedenis van de kip
3200 voor Christus De geschiedenis van de kip gaat terug naar ongeveer 3200 voor Christus. Volkeren in Azie (vooral in India) hielden al hoenders. De Rode Kamhoen, ook wel Gallus gallus genaamd was de voorouder van onze huidige hoenders en deze oerkip was en fazantachtige vogel. De Rode Kamhoen komt nog voor in Zuid-Oost Azië en behoordt tot de hoendervogels.
Oudheid Kippen werden al bij de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen gehouden. Grieken en Romeinen beschreven hanengevechten. Kippen werden ook al beschreven in de geschriften van de Egyptenaren.
Ontdekkingstochten 
De kippenhouderij kwam op tijdens de ontdekkingstochten. Marco Polo schreef over het feit zwarthuidige hoenders in Azië omwille van vlees, eieren en als huisdier gehouden werden.
16e eeuw In Europa begonnen kwekers rassen te kweken. Bij de rijkere adel op het uiterlijk. Bij het volk en kloosters om het vlees en de eieren. De kippen liepen vaak los en zorgden voor hun eigen kostje. De eieren werden geraapt.
17e - 19e eeuw De kippen worden steeds meer in boerderijen of erven gehouden voor eigen gebruik.
19e - 20e eeuw Door de technologische ontwikkelingen wordt steeds meer onderzocht hoe de kippenteelt verbetert kan worden. Naast vlees en eieren wordt ook de kippenmest benut in de landbouw.
20e eeuw Steeds meer wordt op ras gefokt en steeds meer wordt de kip grootschaliger intensiever gehouden en een product voor een consumptieve massamarkt.
Huidige tijd Helaas zijn er nog veel misstanden in de kippenteelt. Gelukkig zijn er ook nieuwe technieken waardoor kippen op een betere manier kunnen leven.
Meer weten, bezoek dan bijvoorbeeld https://www.pluimveemuseum.nl/ in Barneveld (opent in een nieuw venster) waar voor een een duidelijke educatieve wandelroute in het museum is gekozen.

 Source: picture: https://www.flickr.com/photos/lipkee/2423589300/